Cabana din lemn CC

Autor(i):
Autor: Dracea Razvan-Ion
Birou: arihtectura-Ari Consult SRL
Biroul:
Birou: Ari Consult SRL
Colaboratori:
Colaboratori: structura-Stabech Structure srl
instalatii-NDC Proiect srl
Fotografii: Calin Stan
Localizare:
România, jud. Brașov, Sat Sirnea, Com. Fundata
Parametri:
RH: P+Supanta / Sd: 77 m2 / Su: 63 m2 / POT: 17 / CUT: 0.13

Comentariul autorului:

Amplasamentul este în intravilanul „satului turistic” Șirnea, comuna Fundata, județul Brașov, departe de centrul satului, pe un versant nordic de munte, într-o zonă împădurită a acestuia, în apropierea unui izvor ce dă naștere unui pârâu.
Accesul se face pe un drum îngust de piatră, înfundat, care deservește câteva case răsfirate de prin zonă.
Tocmai această izolare a proprietății l-a determinat pe beneficiar, fiu al satului, să își dorească să construiască pentru sine o locuință de weekend și vacanță, sub forma unei cabane de dimensiuni reduse, asemenea micilor anexe ale caselor de la munte.
Cabana a fost concepută ca o unitate de locuit cu utilizare temporară, autonomă din punct de vedere al funcționării, dată fiind lipsa rețelelor edilitare în zona.
Din punct de vedere arhitectural s-a optat pentru un mono-volum, cât mai simplu văzut din exterior, organizat ca un spațiu deschis la interior.
O primă cerință foarte importantă pentru întocmirea proiectului a fost aceea de a propune un sistem constructiv ușor de realizat și cu mijloace simple, la îndemâna unor executanți fără mare experiență, cu elemente de gabarit care sa permită transportul și manipulările tradiționale, fără utilaje – în afară de o căruță.
A doua cerință a fost aceea de a folosi cât mai mult material lemnos, ușor de găsit în zonă, în detrimentul oricărui alt material de construcție obișnuit.
Prin urmare, forma, tipul de structură și materialele utilizate au fost atent alese în corelare cu cerințele clientului, cu contextul cultural și natural și cu specificul tradițional local.
Se poate remarca utilizarea extinsă a lemnului de la structură, invelitoare, placări orizontale și pereti, până la mobilier și chiar obiectele sanitare din baie.
În cele din urmă, datorită numeroaselor solicitări de cazare venite după construirea primei cabane, s-au edificat patru cabane identice, care au fost discret inserate pe proprietate, astfel încât să fie valorificat potențialul oferit de cadrul natural al muntelui, cu pante abrupte, păduri de brazi și vederi panoramice impresionante.