Locuință în Voroneț

Autor(i):
arh. Sergiu Popa
arh. Larisa-Georgiana Popa
arh. Alexandru Oltean
Biroul:
Art&Facts SRL
Colaboratori:
Mobina Housing
Localizare:
România, jud. Suceava, Gura Humorului
Parametri:
RH: P+E / Sd: 277 m2 / Su: 207 m2 / POT: 19 / CUT: 0.29 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Într-o vale împădurită de la marginea localității Voroneț a fost concepută o locuință ca un refugiu pentru un cuplu tânăr, pasionat de arhitectură contemporană, care a ales să se reîntoarcă în țară într-o zonă populară pentru turiști. Provocarea principală a fost de a crea o atmosferă intimă dar și un răgaz pentru a privi împrejurimile ofertante din interiorul unui volum misterios, închis asemănător unei cutii.
Alegerea dispunerii volumelor pornește de la necesitatea de a oferi un răspuns parcularităților amplasamentului (unghiul abrupt al versantului care ajunge la 45 de grade în anumite zone) precum și de la punerea în valoare a anumitor priveliști prin alegerea unor puncte de observație.
O serie de diafragme din beton încastrate în versant așează casa în trepte, urmărind panta terenului și preluând formă cotită a drumului în mișcarea sa dublată de prezența pârâului Voroneț cu susurul său constant. Casa este gandintă în registre orizontale plecând de la diafragmele din beton așezate perpendicular pe versant care țin loc de soclu și susțin un volum compact paralel curbelor de nivel, tratat intr-un finisaj din lemn negru, peste care se ridică un volum tip bară din oțel ruginit. Marcată de un stâlp compus realizat în „V”, intrarea este ascunsă sub volumul tratat cu tablă tip corten - o cutie plutitoare învelită în metal ruginit perpendiculară pe versant, dar care urmărește coborârea înspre drum. De la intrarea în casă se evidențiază succesiunea firească a spațiilor de zi orientate către vitraje alese speculativ pentru a înrăma anumite peisaje naturale.
Terenul cu pantă abruptă a provocat limitarea procesului proiectării la o amprentă orizontală dezvoltată în lungul drumului peste care s-au așezat în stivă pe siminiveluri funcțiunile reședinței într-un parcurs funcțional firesc dinspre zona recepției - intrării, spre zonele de zi, apoi prin atrium spre camera de oaspeți și biroul către spațiul cel mai de sus - dormitorul cu terasa. Așadar secvențialitatea spațiilor se desfășoară atât pe orizontală dar și cu precădere pe verticală într-un parcurs mereu în urcare, oferindu-i-se celui care parcuge spațiul surpriza de a pleca de la cota terenului urmând ca după multe trepte urcate să ajungă din nou la cota terenului (vezi dormitorul), îmbinând mereu interiorul cu exteriorul. Zona atriumului deschis (cu o înălțime generoasă) găzduind casa scării, unifică și conecteză în același timp spațiile casei, având o calitate ludică prin jocul luminii datorate vitrajului către terasa de la cota superioară. Acest vitraj are rolul de a trimite lumină în inima casei în cel mai adânc punct al său - intrarea. De asemenea se identifică un alt element important în zona de zi - prezența șemineului - element central în jurul căruia gravitează totul - o amintire a vetrei casei tradiționale. Spațiile de la cotele superioare ale casei au fost astfel gândite încât să ofere o senzație cât mai privată - spații interioare: un dormitor cu baie proprie și dressing care se deschid către versant, precum și spații exterioare: o terasă amplă cu jacuzzi așezată peste zona de zi.
Utilizând numai oțel și lemn, în contrast cu construcțiile tipice locale turistice rezidențiale din cărămidă, am ales să lăsăm la vedete expusă infrastructura din beton. Elementele structurale brute au fost compensate de materialitatea pereților exteriori atât prin calitatea lor organică, texturată (scoarță de copac), cât și prin căldura cromatică a cortenului (cu scopul de a minimiza impactul vizual asupra peisajului). De asemenea abordarea omogenă a volumelor prin utilizarea lemnului tratat negru întunecat, asemenea unei scoarțe de copac pentru pereții exteriori, are rolul de a completa aspectul volumului de cutie misterioasă („mystery box”) din exterior în contrast cu căldura și abundența luminii de la interior.