Casa de pe colină

Autor(i):
asist. dr. arh. Radu Sfinteș
lect. dr. arh. Anda-Ioana Sfinteș
Biroul:
Radu Sfinteș - Birou Individual de Arhitectură
Colaboratori:
Rezistență: ing. Cosmin Anton (DC STRUCTURI)
Instalații: ing. Paul Barta, ing. Robert Pop (SC PARO STAR ENGINEERING SRL)
Localizare:
România, jud. Iași, Vișan
Parametri:
RH: P+M / Sd: 295 m2 / Su: 213 m2 / POT: 25 / CUT: 0.40 / Cost: 650 €/m2

Comentariul autorului:

Construită pe un teren în pantă, casa se deschide către peisaj, beneficiind de vecinătatea unor terenuri neconstruibile întrucât continuă să pice abrupt, asigurând, astfel, permanența unei relații cu natura. Volumetria simplă reia liniile peisajului, accentuând pe de o parte perspectiva către cadrul natural și pe de altă parte conturând o relație strânsă a miezului casei cu curtea ce mediază această perspectivă prin intermediul unui spațiu de tip garden pit.
Din interior, curtea lăsată cât mai mult verde și peisajul sunt vizibile din camerele principale (din camera de zi, locul de luat masa, dormitorul matrimonial și biroul de la etaj), direct sau în diagonală. De altfel, fațada principală marchează această relație prin liniile sale simple și ferestrele ce vorbesc despre ierarhii interioare.
Prin proiect s-a urmărit o utilizare cât mai eficientă a pantei naturale, astfel încât spațiile casei coboară treptat, odată cu terenul, desachizându-se, însă, pe înălțime. Configurarea spațial-volumetrică vorbește despre valorile utilizatorilor săi, creând locuri ample destinate petrecerii timpului împreună cu familia și prietenii.