Foto

Andreea Matache

/ Membră în juriul secțiunii Revitalizare rurală, BNA 2021

Andreea MATACHE este arhitect și din anul 2009, doctor în urbanism al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București cu teza de antropologie urbană "Locuirea în Ansamblurile rezidențiale închise. Pipera – studiu de caz". Din anul 2000 lucrează ca profesor de arhitectură, atât în învățământul universitar, la Facultatea de arhitectură, Facultatea de urbanism a UAUIM “Ion Mincu”, Facultatea de arhitectură a Universității “Spiru Haret” cât și în învățământul preuniversitar, la Liceul de Arte “George Georgescu”, specializarea arhitectură, din Tulcea.

A participat la numeroase cercetări și proiecte în domeniul arhitecturii, restaurării monumentelor istorice și spațiului urban, realizate ca proiecte personale si ca proiecte în cadrul programei univesitare, dintre care amintim „Peisaj și identitate urbană în cartierele interbelice bucureștene”, "Propuneri de reabilitare a Fortului 13 Jilava din punct de vedere memorial și peisager. Muzeul represiunii comuniste",„Verna-cultura. Meșteșuguri tradiționale în context contemporan”,“Urbanism participativ în Drumul Taberei. Grădina de vară Favorit”.

În anul 2017 a primit premiul Uniunii Arhitecților în urma câștigării consursului de arhitectură Foyer urban în fața Teatrului Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian”, București. Este preocupată de reactivarea arhitecturii vernaculare românești și de adaptarea ei în contemporan și astfel realizează în anul 2015 proiectul "Satul Meșteșugurilor" al Asociației Moară de Hârtie. În prezent este vicepreședintele Asociației de Regenerare Culturală “Bucură-te Dobrogea” și inițiatoarea proiectului de salvgardare a arhitecturii dobrogene “Casele Dobrogei se pierd!” prin care se încearcă valorificarea locuințelor tradiționale și redarea lor spațiului comunitar, prin activități de recuperare a meșteșugurilor pierdute și a educației prin patrimoniu identitar.