ro | en
Foto

Ana Maria Goilav

Este arhitect practicant şi cercetător, conferențiar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”; co-iniţiator al Şcolii de la Buneşti, un colegiu de arhitectură şi arte liberale (www.bunesti.ro); vicepreşedinte al OAR Bucureşti (2014- 2018), director al revistei de opinie A&B - Arhitecţii şi Bucureştiul.

Lucrează în propriul birou de arhitectură. În anii 2014-2015 a fost coordonator al secţiunii educaţieworkshopuri, în Grupul de Lucru RURAL al OAR. Autor al mai multor articole ştiinţifice şi de critică de arhitectură în reviste din ţară şi din străinătate; co-autor, împreună cu Petre Guran, al cărţii Acasă. Şcoala de la Buneşti. Oameni, cărţi, case, 2017, editura UAUIM.

Are un doctorat în arhitectura eclezială (2011, UAUIM) cu teza „Sanctuarul central în Creştinismul Timpuriu. O investigaţie hierotopică”. Este alumnus al Colegiului Noua Europă şi al Accademia di Romania, Roma. Profesor invitat al Fundaţiei Calea Victoriei şi colaborator în proiectul educaţional De-a arhitectura.

A beneficiat de mai multe burse de cercetare: 2010-2011, Colegiul Noua Europă, bursă de cercetare NEC-UAR; stagii de studiu în Siria-Antiohia şi în Asia Mică; 2008-2010, Roma, Accademia di Romania, bursă de cercetare Vasile Pârvan; 2002-2003, Yerevan, bursă de cercetare ONBSS, cu proiectul „Prototipuri armene ale arhitecturii ecleziale bizantine (secolele IV-VII)”.

Din 2008 este coordonator al atelierelor de arhitectură experimentală din cadrul Şcolii de la Buneşti, unde pune în practică principii ale arhitecturii ecologice şi dezvoltării durabile, corelate la valorile locale ale peisajului cultural rural. Este membru fondator al Reţelei Meşterilor Rurali (2015) şi partener al asociaţiilor De-a Arhitectura şi Monumentum (2014-2016).

Distincții în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură: