Camera cu vedere

Autor(i):
Cosmin Pavel, Cristina Constantin
Biroul:
ABRUPT ARHITECTURA
Localizare:
România, jud. Sibiu, Alma Vii
Parametri:
RH: P / Sd: 25 m2 / Su: 23 m2

Comentariul autorului:

În primăvara lui 2020, la începutul pandemiei, o familie din București decide să se mute la Alma Vii, Sibiu, într-o fostă gospodărie săsească, apoi cârciumă, și aflată, la momentul respectiv, în plin șantier. Procesul de reabilitare ce ar fi permis instalarea locuirii permenente și a unor spații de lucru remote, deși demarat de ceva vreme, nu avansa prea rapid iar cei trei locuiau provizoriu în câteva încăperi din podul transformat al uneia dintre anexe.
Într-un anume fel, căsuța de pe deal, "camera cu vedere" și-a propus de la bun început să sublimeze izolarea (parțial impusă, parțial voluntară) generată de pandemie și decizia mutării. Un spațiu de sine - în care să te poți retrage, să poți lucra, citi, medita - și care să se poată realiza repede, cu mijloace și materiale simple. Când casa și celelalte corpuri ale gospodăriei vor fi gata, căsuța va rămâne o locuință temporară pentru oaspeți, prieteni, dar și retragere, uneori.
5x5 metri, un pat, un covor cu utilizări versatile, un grup sanitar, o sobă mică și mai multe tipuri de ferestre menite să configureze locuri diferite într-un spațiu unic - fereastra ușă amplă pentru acces și privire către vale spre un mic iaz artificial, fereastra rotundă ochi către cetate, un mic gol de aerisire pentru triunghiul băii și luminatorul horn din vârful acoperișului piramidal.