Casa H

Autor(i):
arh. Tulogdy László
Biroul:
Ektra Studio SRL
Colaboratori:
arh. Cecălășan Ioana, arh. Dunca Andrei, arh. Alb Cristina, arh. Crișan Radu, arh. Ciupe Marius Augustin, arh. Moldovan Cristian, arh. Tánczos Katalin, proiectant structuri : ing. Oltean Mihai Alexandru,
proiectant instalații : ing. Aurelian Mihai,
fotografii : Bologa Andreea
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: S+P+E+M / Sd: 767 m2 / Su: 568 m2 / POT: 24 / CUT: 0.76

Comentariul autorului:

Casa H este pozitionată pe o arteră secundară a cartierului Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca în proximitatea parcului Engels. Acest cartier este predominant rezidențial și prezintă un amestec de stiluri arhitecturale. Reper de pornire îl reprezintă casele memoriale ale lui Ion Agarbiceanu și Alexandru Lepedatu, trecându-se prin arhitectura interbelică și postbelică și ajungându-se până la arhitectura contemporană. Volumul casei propuse se integrează perfect în contextul urban prin preluarea elementului de tip turn prezent în arhitectura multor cladiri învecinate de pe strada Nicolae Iorga. Fațadele ventilate ale acestei case sunt realizate din piatră naturală calcar, fiind contrastate de elementele arhitecturale din lemn de stejar stratificat. Astfel se imbină principiile și elementele arhitecturale contemporane cu utilizarea materialelor tradiționale într-un mod inedit.
Revenind la fațadele casei, acestea sunt dominate de plăci de piatră naturală de dimensiuni variate, dispuse într-un ritm ordonat și bine proporționat. Soclul din granit de culoare închisă intră în opoziție cu piatra de culoare alba realizându-se un contrast interesant și atrăgator. Formele și liniile casei sunt simple și curate, evitându-se ornamentele și promovând o arhitectură sinceră. Ferestrele mari din sticlă sunt poziționate în locuri strategice pentru a maximiza lumina naturală și pentru a crea o legătură vizuală între interior și exterior, oferind senzația de spațiu și confort. Elementele din lemn natural ce se regăsesc pe fațade sunt orientate vertical pentru a contrasta liniile orizontale generate de placarea din piatră. Zona accesului principal este acoperită de o copertină din lemn stratificat de stejar, atent gândită, atât pentru a fi protejată împotriva intemperiilor cât și pentru marcarea accesului principal în casă. De asemenea, placările din lemn folosite și grinzile de lemn atent chertate care susțin copertina au rolul de a crea o atmosferă îmbietoare care te invită sa treci pragul spre spațiul interior. Conceptul accesului principal a fost preluat și la partea posterioară a casei unde în strânsă legătură cu curtea este o terasă amplă protejată de o copertină din lemn care este susținută de doi stalpi masivi placați cu piatră naturală. Dispunerea grinzilor chertate și stalpiilor de lemn, de la nivelul etajului și al mansardei, oferă armonie prin jocul de plin-gol oferit între materialitate și transparență. Pe de altă parte aceste elemente din lemn au rolul de a rupe masivitatea fațadei și de a delimita volumele clădirii, oferind astfel un efect de plutire părții superioare a volumetriei.
Proiectul Casei H a fost pus în operă pentru o familie cu patru membri. Casa se structurează pe patru niveluri: subsol, parter, etaj și mansardă. În timp ce la subsol sunt adăpostite ca funcțiuni doar garajul și spațiile tehnice, planul parter - ocupat predominant de funcțiunile de zi - este impărțit în jurul unul hol generos de acces, cu dormitorul oaspeților și zona de luat masa orientate spre stradă. Bucătăria și camera de zi sunt poziționate spre curte în legătură directă cu terasa acoperită. Terasa acoperită din spatele casei poate fi folosită atât ca loc de luat masa cât și ca zonă de relaxare în zilele calduroase de vară. Conform celor scrise mai sus, terasa funcționează ca o prelungire a camerei de zi și a bucătariei și având în vedere că este ridicată cu șase trepte față de cota terenului natural, aceasta oferă o perspectivă aparte asupra curții. În același timp, terasa oferă intimitate și liniște. Etajul găzduiește zona de noapte și este alcatuit din trei dormitoare cu baie proprie orientate toate spre curte pentru a beneficia de liniștea grădinii. La acest etaj se regăseste și o terasă deschisă și neacoperită spre stradă, așezată deasupra corpului de lângă accesul principal din casă. Terasa poate fi accesată de toți membrii familiei direct din holul de la etaj. Tot din același hol de la etaj se poate accede pe o scară placată cu lemn stejar spre mansarda parțială situată în elementul de tip turn. În mansardă este înglobat un spațiu cu destinație de birou, dar care poate fi folosit și ca o zonă de relaxare, având în vedere deschiderea acestuia spre peisajul urban prin suprafețele mari vitrate.
Interioarele Casei H au fost tratate în aceeași manieră ca și exteriorul, folosindu-se materiale naturale precum placările din lemn natural și placările de marmură, puse în evidență de culoarea albă a pereților. Spectacolul interior este redat atât de placările de lemn ale pereților și a treptelor scării cât și a tavanelor pe care sunt inserate casetate cu lemn natural și riflaje, dispuse într-o compoziție remarcabilă.
Casa H înglobează elemente de arhitectură îndrăznețe, care combină contemporanul cu tradiționalul, atât datorită materialelor de foarte bună calitate puse în operă cât și a proporțiilor folosite în generarea acestui concept bine închegat și concretizat, care atrage privirile trecătorilor și creează un reper vizual marcant în zonă.