Locuințe langă Parc

Autor(i):
arh. Ștefan Constantinescu
Biroul:
B.I.T. Arhitectura SRL
Colaboratori:
ECHIPA DE PROIECTARE: arh. Florin Bucur, arh. Roxana Dinu
COLABORATORI: ing. rez. Virgil Diaconu, ing. inst. Victor Ștefana
Localizare:
România, jud. Olt, Municipiul Caracal
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 147 m2 / Su: 119 m2 / POT: 25 / CUT: 0.50

Comentariul autorului:

Un teren în pantă, cu o locuință parter în degradare, la intersecția a două străzi, într-un țesut urban pătruns de o arteră de trafic greu. Vechiul cartier "Protoșeni" a primit o șansă proaspătă, odată cu inaugurarea recentă a centurii ocolitoare a municipiului, recăpătându-și tihna esențială pentru zonă de locuit.
Un moment propice renașterii comunității se ivește, precum și valorificarea avantajelor locului – în vecinătatea Parcului Natural Constantin Poroineanu, o bijuterie peisagistică creată de mâini dibace, arhitecții francezi Pinard și Rédont, cunoscut și ca "Parcul de cultură și odihnă".
Astfel, misiunea noastră a fost să creăm un reper pentru comunitate prin intermediul a două locuințe individuale, ca două surori, adaptate cu grijă la topografia terenului, cu șarpantă în trepte și planșee jucate. Păstrarea amprentei locuinței existente a creat un pasaj vizual, de la locuința ”din deal” către coronamentul arborilor din parcul natural, aflat doar la câțiva zeci de metri mai la vale.
Într-un timp scurt, locuințele s-au transformat în "acasă" pentru două familii proaspăt apărute în comunitate. Împreună, ca ansamblu, insuflă o nouă imagine locului.