Casa AM

Autor(i):
arh. Sergiu Tirziu
arh. Andra Goron
Biroul:
Format 4 architects
Colaboratori:
structura: GP Proiect
instalatii : KEMP proiect
Localizare:
România, jud. Cluj, Feleacu
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 287 m2 / Su: 206 m2 / POT: 21 / CUT: 0.36 / Cost: 650 €/m2

Comentariul autorului:

Situat pe dealul Feleacului, în sudul orașului Cluj-Napoca, într-un teritoriu încă nedefinit la limita între urban și rural, proiectul propune un nou mod de locuire. Într-un moment în care relația cu natura lipsește aproape cu desăvârșire din viața urbană, multe cupluri tinere care au trăit până recent în oraș au găsit în această zonă contextul potrivit pentru dezvoltarea familiei. Cu toate acestea, ei nu renunță la beneficiile orașului, deoarece locația rămâne ușor accesibilă.
Negând obiceiul locului, locuința nu are împrejmuire pe limita de proprietate de la stradă. Astfel, spațiul semipublic creat animă zona printr-o grădină de fațadă. În același timp, evidențiază volumul alb al etajului, suprapus peste registrul de lemn ca o reinterpretare modernă a arhitecturii cu șarpantă, specifică Dealurilor Clujului. Finisajele sunt simple: tencuiala albă, placaj de lemn și învelitoare ceramică, acest melanj fiind în armonie cu cadrul natural prezent în zonă, oferind căldură și familiaritate.
Locuința unifamiliă este situată pe o parcelă de colț cu o dimensiune medie de 800 mp și o ușoară declivitate, având o amprentă la sol compactă. Cele două volume cu acoperiș de tip șarpantă, în care se desfășoară locuirea, se îmbină cu pereții laterali ai curții interioare, generând o imagine compactă, cu o prezență subtilă, dar impunătoare. Această curte exterioară, intimă, este un spațiu tampon între interiorul locuit și spațiul public, izolat de stradă, care ascunde o lume interioară proprie, dar care permite totodată și accesul luminii, venită dinspre sud. În momentul în care rutina zilnică a mersului la birou și-a schimbat parametrii și mulți tineri au putut opta pentru lucrul de acasă, proximitatea față de punctele de interes ale orașului a devenit redundantă, iar în zona de locuit a trebuit acomodată o nouă funcționalitate: un spațiu de lucru liniștit și creativ. Biroul “de acasă” a devenit un spațiu necesar unde clientul își petrece o bună parte a zilei. Astfel, acesta a fost poziționat în aproprierea intrării, izolat de spațiul de zi, având acces direct în curte pentru un climat optim de muncă.
Volumele locuinței se așează în mod organic pe topografia terenului. Diferența de nivel a generat dispunerea spațiului interior pe patru semi-nivele, îmbunătățind comunicarea între toate spațiile clădirii prin intermediul scării, oferind un parcurs interior fluent și interesant, care invită să fie descoperit. La nivelul accesului din curtea din față se regăsesc un birou, o baie, garajul și spațiul ethnic. La nivelul grădinii din spate sunt amenajate bucătăria și un spațiu de zi generos, cu tavan înalt, care permite luminii să pătrundă dinspre 3 lături ale încăperii, precum și prin cele 2 luminatoare, generând un joc de lumini și umbre pe întreg parcursul zilei.
Zona de noapte este dispusă pe 2 nivele: la primul nivel sunt cele 2 dormitoare pentru copii, cu baie și o terasă generoasă cu o priveliște deosebită. La ultimul nivel este dormitorul matrimonial, cu un vitraj generos spre orașul Cluj-Napoca și baie proprie. Spațiile necesare locuirii au fost atent distribuite pentru a maximaliza funcționalitatea, creând o simbioză perfectă între nevoile familiei și arhitectură.