Gutuilor NO. 36

Autor(i):
arh. Simona Cercel
arh. Ionuț Diaconu
arh. stag. Florin Olariu
stud. arh. Cristina Chioncu
Biroul:
KREATIV STUDIO ARCHITECTS (KSA)
Colaboratori:
colaborator: arh. stag. Ecaterina Ungureanu
structură: Ing. Alexandru Ciurlă
instalații: Ing. Andrei Eșanu
execuție: S.C. COȘMAN GRUP S.R.L.
Localizare:
România, jud. Iași, IASI
Parametri:
RH: S+P+M / Sd: 165 m2 / Su: 120 m2 / POT: 15 / CUT: 0.27 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

O familie cu un vibe frumos, un gutui și un sit complicat.

Cu un teren cu multiple provocări de tipul suprafață redusă, formă neregulată, declivitate pe două direcții, vecinătăți mixte, acces la teren restâns, prin soluția arhitecturală propusă am rezolvat aceste probleme într-un mod eficient. Pământul, natura și lumina au fost elementele care au modelat locuința. Astfel, a rezultat o locuință de aproximativ 160mp organizată pe seminiveluri care valorifică panta terenului, creează puncte panoramice și spații intime care se extind organic. Am păstrat gutuiul existent pe sit în proximitatea căruia am amenajat o terasă belview.

Exteriorul și interiorul se află într-o comunicare permanentă datorită ferestrelor și a teraselor amplasate la diferite cote, care se deschid către cadrul natural. La parter, holul de acces și scara funcționează ca un nucleu, luminate natural prin intermediul unui gol pe două nivele. Livingul și bucătăria sunt la aceeași cotă, orientate pe direcția sud-vest. La cota +1,45 există un birou, un grup sanitar și zone de depozitare. La etaj legătura dintre dormitoare se realizează printr-o pasarelă dispusă peste holul de access în casă. La ultimul seminivel se află un dormitor de oaspeți și baia principală. Dormitorul matrimonial beneficiază de o perspectivă liberă asupra orașului. Dormitorul copilului a fost gândit ca un studio pe două niveluri, cu o supantă interioară destinată unui atelier de artă. Subsolul tehnic a fost un bonus care a rezultat din soluția propusă pentru sistemul constructiv de fundare.

Prin locuri și mișcări volumetrice subtile, casa îți animă curiozitatea de a explora împrejurimile sitului și panorama asupra orașului.