Casa LI

Autor(i):
Raluca Vișinescu
Biroul:
Bloc Office s.r.l.
Colaboratori:
Colaborator arhitectură: Ioana-Ramona Zanfir
Structura: inginer Cristian Botoi
Instalații: inginer Florin Iordache
Diriginte de șantier: inginer Victor Cornea
Constructor: Parauanu & Tudor; montaj tâmplarii Schueco: Terpan; Scara: Haute Couture Metalcraft
Fotografii: Gabi Hiriț
Localizare:
România, jud. Ilfov, Ciofliceni
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 420 m2 / Cost: 1500 €/m2

Comentariul autorului:

Lacul Snagov, a cărui mal găzduiește terenul casei LI, se remarcă prin contrastele sale, adesea poetice, specifice zonelor periurbane care se transformă de la un caracter rural la cel al cartierelor satelit de lux. În august 2015, atunci când am avut prima privire asupra spațiului viitorului proiect, am simțit senzațiile distonante ale marginea satului Ciofliceni: zmeura și fragii se întindeau pe parcelele necultivate rămase; păsările se bucurau nestingherite de roadele cireșilor; liniștea lacului și lumina apusului se oglindeau în apă; pe malul opus se înălța silueta unei case moderniste din beton, impozantă, dar anacronică în comparație cu blândețea restului satului; terenul casei LI era de o proporție adâncă, cu o îngustime restrânsă; casa vecină domina întreaga vecinătate cu un aer sovietic.
Pentru beneficiarii noștri, un cuplu foarte tânăr, esența casei consta într-un proiect în care își investeau energia pentru a contopi viața lor cu cea a casei, un spațiu care să se modeleze în concordanță cu viziunea lor asupra locuirii.
Construcția urma să includă atât spații de locuit, cât și o zonă de birouri, adaptată pentru munca de la domiciliu și pentru întâlnirea cu clienții. Cerința era să existe două intrări cu importanță similară: una pentru locuință, destinată familiei și prietenilor, și cealaltă pentru birouri, pentru relațiile de afaceri.
Conceptul casei a luat naștere din calitățile și restricțiile terenului: o construcție dezvoltată pe lungime, deschizând zona de locuit spre lac și zona de lucru spre stradă, în lungul curții. Casa emană o aparentă duritate, din beton, dorind să domine prin prezență mai mult decât prin dimensiuni, în fața casei învecinate copleșitoare; totuși, această duritate este fragmentată de intrări, curți și rampe prin care natura și lumina pătrund în volumul construit.
Accesul către locuință urmează panta naturală a terenului către lac, în timp ce o rampă artificială ajunge la primul etaj al clădirii, unde se află birourile.
Lacul Snagov reprezintă atracția principală a locului. Cu toate acestea, parcursul prin casă nu este unul liniar, axat doar pe imaginea lacului, ci prezența sa se revelează prin intermediul volumelor și grădinilor casei.
Realizarea proiectului a dobândit, prin efortul pasionat și meticulos al constructorilor, acea vibrație specifică unei opere de artă, pe care proiectul de arhitectură, înainte de construire, o poate doar sugera.
În prezent, casa în sine este finalizată, urmând ca terasele către lac, amenajările peisagistice ale rampei de acces către birouri și curtea să fie finalizate în anii următori, în paralel cu locuirea casei.