CASA N

Autor(i):
arh. Istvan Levente SZÖCS
Biroul:
Tektum Arhitectură&Artă
Colaboratori:
Structuri: ing. MIKLÓS Márton | OptimartProject SRL
Instalații: ing. MARIAN Aurelian | Gradinstal SRL
Constructor: WEBERBAU SRL
Fotograf: ANGYALOSI Beáta
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-N
Parametri:
RH: P+E / Sd: 244 m2 / Su: 174 m2 / POT: 24 / CUT: 0.46 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Casa unifamilială P+E este situată pe un versant sudic in cartierul Dâmbul Rotund, ce oferă o perspectivă spectaculoasă spre oraș.
Relația interioarelor cu exteriorul este dat de contextul urban si caracterul terenului. Datorită limitei din vecinătatea nordică şi forma alungită a parcelei, toate deschiderile importante au fost orientate pe fațada spre sud, spre oraș, respectiv spre grădina verde vestică.
Conform soluției arhitecturale, fațada devine elementul identitar pentru această casă, care de altfel e modest integrată în contextul urban preluând modul de dispunere a caselor vecine. Totuși, proportia golurilor pe fațadă si materialele naturale folosite îi oferă caracterul echilibrat care o scoate din comunul cartierului.
Blocuri simple de cărămidă roșie formează suprafețe de traforuri ce filtrează lumina, ori delimitează ferestrele ample sau placajele lemn, si, per ansamblu oferă acestei case un aspect "calm", o simplitate in design care individualizează această locuință in peisajul construit "gălăgios".
Vitraje generoase cu tâmplării lemn -atât la parter cât si la etaj- decupează suprafețele de cărămidă, și permit interioarelor să beneficieze din plin de lumina naturală și de perspective spectaculoase spre oraș.
In organizarea spațiului interior: zona de zi se extinde cu terasa acoperită către grădina din spate, prin intermediul unei deschideri generoase. S-a realizat o continuitate vizuală in toate spatiile de zi situate la nivel parter. La nivel etaj, zona casei de scară este gândit să fie un spațiu deosebit de luminos ce leagă trei dormitoare.
Așadar, un element important în compoziție este coloana vertebrală a casei: scara si peretele central conceput din beton aparent.
Per ansamblu, ne-am folosit de tehnici și materiale contemporane: ferestre cu tăblii mobile lemn stratificat, soclu si suprafețe beton armat aparent, metal, invelitori titanzinc. În același timp, arhitectura casei integrează materiale și elemente specifice limbajului arhitectural tradițional transilvănean: fațade cu cărămidă zidită, placări cu lemn, acoperiș în pantă.