Cube House

Autor(i):
arh. Răzvan Bârsan
arh. Monica Crețu
Biroul:
RAZVAN BARSAN + PARTNERS
Colaboratori:
Hertz Studio
Localizare:
România, jud. Ilfov, Corbeanca
Parametri:
Sd: 215 m2

Comentariul autorului:

Proiectul de locuință unifamilială, cu o suprafață desfășurată de 215 mp, se concentrează pe câteva directii clare stabilite de la bun început între arhitect și beneficiar.

Din punct de vedere funcțional, accentul s-a pus pe fluiditatea spațiilor interioare, iar organizarea zonei de zi ilustrează cel mai bine acest concept. Aspectul de care ne-am preocupat, în special, a fost comunicarea vizuală între spațiile interioare și curte prin intermediul suprafețelor mari vitrate, poziționate între zona de zi și terasă. Din punct de vedere estetic, am ales un limbaj arhitectural clar și bine definit, cu volume simple și cu un număr restrâns de texturi.

Am explorat materialitatea cărămizii sub diverse forme, urmând și o estetică de inspirație industrială prin alăturarea unor pergole metalice și prin tâmplăria de culoare gri-antracit. Registrul superior, simplu, alb si marcat pe fațada principală de o singură fereastră, este poziționat în consolă peste volumul inferior, iar cărămida a avut rolul de a da greutate și sens acestui gest cu rol estetic. Din rațiuni de intimitate către stradă, dar și pentru filtrarea luminii soarelui, pe latura de sud am apelat la un detaliu de trafor realizat din cărămidă care ascunde o fereastră din zona de zi.

Fără să-și propună o schimbare de paradigmă în ceea ce privește estetica locuirii, proiectul se integrează și răspunde condițiilor de amplasament dintr-o parcelare recentă, în care raportarea la un stil unitar de arhitectură nu a fost o opțiune.