Renovare și mansardare casă de locuit, extindere terasă

Autor(i):
autor(i) I author(s): arh.Nagy Árpád
colaborator(i) I collaborator(s): stud.arh.Kurta-Mottel Klementina
structuri I structural engineering: Itkor Levente
instalaţii I mechanical engineering:Itkor Levente
fotograf I photo: Nagy Árpád, Dezső Mátyás, Hunyadi János
an proiectare I year of design: 2018
an realizare I year of completion 2022
Localizare:
România, jud. Harghita, Gheorgheni
Parametri:
RH: S+P+M / Sd: 310 m2 / Su: 285 m2 / POT: 32 / CUT: 0.80 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

De la Carpații până la Chicago și acasă.

La prima vedere gândirea internațională și cea patriotică locală par două antonime, care se exclud reciproc. Cu toate acestea, transformarea și extinderea casei de locuit face o încercare interesantă de a combina aceste două concepte.
Clientul s-a născut în Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), un orășel din Secuime, s-a crescut în această casă de familie situată în zonă pericentrală. A devenit muzician și apoi, la o vârstă fragedă, viața l-a dus în cealaltă parte a lumii, la Chicago, unde a întemeiat familie. Totuși, inima lui l-a atras și acasă. Gândirea și modul de viață sunt în același timp internațională, dar totuși patriote autohtone. În același timp, îi place agitația marilor orașe occidentale iar și mediul liniștit și calm de acasă, cultura în care s-a născut. La început, acest oximoron a provocat și proiectarea casei sale pentru a reflecta această cale de viață incitantă.
El a vrut să renoveze și să extindă casa moștenită de părinții săi adăugând o mansardă și o terasă cu două nivele, care să ofere părinților săi o casă stabilă în partea din față a casei, în timp ce partea din spate ar fi servit celor familii sale, stilul lui de viață dioică. Este o provocare deosebită să realizezi un design unde apare faptul că proprietarul nu numai a vizitat în străinătate, dar l-a și văzut. A trebuit proiecta casa într-un mod digerabil pentru un mediu obișnuit cu arhitectura tradițională, sau chiar mai convențională, a orășelelor.
Această dualitate se manifestă formal primul rând prin faptul că vorbim despre transformarea și extinderea unei clădiri existente, unde aceste două volume sunt bine separate unul de celălalt, dar se străduiesc spre unitate, creând noul întreg ca și instrumentele care se completează reciproc. Din stradă, această clădire rezidențială existentă din cărămidă definește în principal imaginea proprietății.
Intrările în clădire cu treptele metalice și fâșia de învelitoare din tablă fălțuită sugerează faptul că clădirea este mai mult decât ceea ce apare din exterior. Promite elemente de design contemporan pentru observatorul din exterior Această se dezvăluie doar ajungând la spate, din spațiul intim al curții. Partea extinsă este în mod clar distinctă de partea existentă în ceea ce privește materialele și formă, în timp ce se potrivește ca dimensiune și proporții.
Pe fațada casei vechi au fost create mai multe intrări. Acest aspect a fost dat și de vechea utilizare a spațiului, dar funcționarea actuală a necesitat și aceste intrări multiple, separate, independente. Motivul pentru aceasta este, pe de o parte, crearea unei intimități independente pentru cele două familii, precum și posibilitatea de a închiria încăperea pe partea stradală să poată fi folosită ca și spațiu comercial. O scară metalică transparentă cu efect de plutire duce la fiecare dintre ele, ale căror dimensiuni alternante au fost dictate de caracteristicile terenului, iar designul lor conferă fațadei o tectonică aparte. Deversarea acestora este terasa din spate, care este accesibil printr-o scară din tablă metalică, dar ea însăși este deja realizată dintr-o structură din lemn stratificat. Coloanele și grinzile sale formează o compoziție incitantă, dar amplasarea și poziția lor a fost strict dictată de promovarea conexiunii vizuale dintre spațiile interioare și exterioare.
O parte a terasei superioare care se deschide din mansardă are un luminator din sticla securizata. Balustradele sunt la fel din sticlă securizată, ceea ce oferă o transparență maximă spațiilor. Această utilizare a sticlei a fost determinată în mare măsură de faptul că tatăl clientului era geamgiu.
Prelucrarea lemnului și lemnul ca material este o ocupație și material local, din acest motiv s-a ales această soluție. Folosirea materialelor locale și angajarea forței de muncă locală înseamnă întărirea economiei locale.
Prelucrarea metalului era o industrie semnificativă în oraș. În zilele de azi începe să aibă o tendință de renaștere, aceasta este un motiv pentru care elementele metalice apar pe clădire ca un element de stil progresiv în contextul industrial al zonei.
Sumar, suntem martorii desfășurării unei lumi captivante a formelor, în care două spirite aparent incompatibile trăiesc într-o simbioză sănătoasă, ceea ce servește dovadă că este posibil să nu doar importam forme de construcție gata făcute din străinătate, ci și atitudini sensibile, idei care pot fi adaptate locului într-un mod care este fidel locului în peisajul cultural local.
arh Balázs Imre