Locuință Individuală - NISIPARI

Autor(i):
arh. Mihaela Cosmina Lăceanu
arh. Maria Izabela Dițu - Ștefan
Biroul:
ATTIC Arhitectură & Design
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: D+P+2E / Sd: 144 m2 / Su: 599 m2 / POT: 41 / CUT: 2.00

Comentariul autorului:

Intervenția asupra clădirii existente a reprezentat o provocare, ca urmare a limitărilor impuse atât de volumul existent, de modificările minime asupra structurii de rezistență, cât și de geometria existentă a terenului. Amplasat în București, în partea de N a orașului, zona dens construită cu accese înguste, pe strada Nisipari, imobilul dispune de un teren cu formă regulată, un dreptunghi lung și îngust, si o construcție înaltă amplasată izolat pe lot în lungul acestuia.
Proiectul a propus eficientizarea schemei funcționale și o nouă abordare volumetrică, care să conducă către o expresie arhitecturală actuală, capabilă să răspundă cerințelor și standardelor zonei. Modelarea geometriei inițiale a imobilului a urmărit o bună integrare în țesutul stradal construit și transpunerea în contemporan a clădirii atât la nivel volumetric, cât și din punct de vedere al limbajului architectural prin simplificarea elementelor de expresie. S-a urmărit simplificarea și ordonarea limbajului architectural, și reducerea efectului de lamă înaltă amplasată în lungul lotului, cu o fațadă îngustă la strada, prin coborârea vizuală a cornișei și mutarea focusului pe cele două registre importante de la nivelul Parterului și a Etajului 1.
Regândirea fațadelor a avut ca deziderat obținerea unor volume simple, utilizând elemente unificatoare și o paletă restrânsă de culori, texturi și materiale. Astfel volumul poate fi împărțit în trei zone clare: zona predominantă cu tencuială decorativă albă (S – P + E1), căreia i se contrapune zona de gri antracit a tablei fălțuite (E2 și învelitoarea), și două zone de accent HPL cu aspect de lemn, având rolul de a ordona și a da o altă expresie arhitecturală elementelor de fațadă deja existente, de a crea o legătură între cele două zone mari de non-culori și concomitent de a împrumuta ansamblului din căldura texturii lemnului.